Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

8 съвета за приветлива детска стая

A A A

Очакването на бебе е едно от най-вълнуващите преживявания. А присъствието на дете в дома зарежда с положителна енергия цялото семейство. Мъниците обикновено са и най-обгрижваните в жилището. Затова стаята им често се превръща в склад за купища играчки, а в по-късен етан – за техника (телевизор, компютър, плейстейшън). Но това по-скоро разглезва децата, а не допринася за техните щастие и здравословен растеж. Следващите редове са посветени на това как да спомогнете за радостта, спокойствието и безопасността на мъника чрез обзавеждането и декорирането на стаята му.

1. Темата

Децата обичат историите. Затова и ще се радват стаята им да разказва такава. Ако мъникът още не може да каже сам, то изберете темата на интериора вие. Ако ли не, вслушайте се в интересите му. Замръзнали дворци или странни същества, принцеси и пирати – почерпете вдъхновение от детските филми и игри. Но все пак не прекалявайте с експресивността.

2. Цветове

Без значение дали имате момче или момиче, цветовете в стаята му трябва да създават усещане за спокойствие, сигурност, лекота и любов. Макар и да ви се иска да изпълните помещението с пъстроцветни колички или кукли, основните нюанси в стаята трябва да бъдат по-пастелни и бледи. Бежово, бледи нюанси на жълтото, розовото, зеленото или синьото, прасковено – биха били идеални. Ако все пак сте любители на по-оригиналните и ярки решения, бихте могли да боядисате три от стените в един по-неутрален цвят, а четвъртата в друг, който е по-ярък и интересен.

3. Мебелите

Що се отнася до мебелите за детската стая, мислете рационално и практично. Сантименталността често надделява особено когато става въпрос за бебе, но реалността скоро би могла да ви накара да съжалявате. Не се водете от кукленския вид на дадена кошарка. Избирайте здрави и многофункционални мебели, които ще растат заедно с детето ви. Голямо улеснение са и комплектите гардероб, бюро и шкафове. Те в комбинация със стол, легло и ракла са истински важните мебели. За всичко останало помислете добре, преди да го купите.

4. Пространството

Трябва да обърнете голямо внимание и на подредбата на предметите. Внимавайте да не преизпълните стаята, защото това ще създава напрежение у мъника. Добра идея е да отделите един ъгъл за игра, друг за учене, трети за почивка. Бихте могли да сложите рафтове по стените – някои да са с книги, други с играчки например.

5. Подът

Малките деца прекарват голяма част от престоя си вкъщи в игра на пода. А по-големите често обичат да седят на земята с книга или таблет в ръка. Затова и е от ключово значение за здравето им да използвате топли настилки като паркет или ламинат. Малък или голям килим, гумена постелка за игра или широка възглавница – решението е ваше. Важното е да се погрижите детето да е на топло и лесно почистващо се от прах място.

6. Светлината

Светлината е много важна за здравословното израстване на детето. Слънцето ни дарява с живот, лъчите му ни носят положителна енергия и жизнерадост. Не ги спирайте да проникват в помещението чрез плътни пердета или тъмни щори. Погрижете се и за изкуственото осветление – колкото повече е, толкова по-добре. Изберете полилея според количеството светлина, което пропуска, а не само по външния вид. Поставете лампа на бюрото. Ако има нужда, вземете и лампион за пода или нощна лампа. Подберете внимателно и крушките. Тези от 2700 келвина излъчват топла бяла светлина, а именно тя е най-близката до слънчевата. Следователно е и най-полезна за очите.

7. Техниката

Ограничете до минимум присъствието на технологиите в детската стая. Мъниците прекарват все повече часове пред телевизора или компютъра, с таблет или със смартфон в ръка. Отсъствието им от помещението, в което спят, ще намали поне от части това време. Чудесна алтернатива е там да сложите нещо без екран, което не натоварва очите. Някога децата с часове слушаха приказки по касетофона. Днес това едва ли би привлякло вниманието им, но уредбата с музика би могла да ги забавлява.

8. Декорацията

Декоративните елементи вдъхват живот и добро настроение на всяко помещение в дома. Затова е много важно да присъстват и тук. Светещи звезди по тавана, карта на света на стената, декоративни възглавнички с усмихнати личица и какво ли още не. Пазарът е пълен с аксесоари за детските стаи, нужно е само да не взимате всички, а да следвате темата на помещението.

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.