Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

Кога е най-подходящият момент за инвестиция в имот?

A A A

Благодарение на икономическия подем в страната и повишаващите се доходи все повече хора търсят възможности за инвестиция в имоти. При настоящите нива на лихвите по депозитите покупката на жилище се приема като сигурна алтернатива с по-голяма доходност. Възвръщаемостта в големите градове достига 5% при лихвени нива на депозитите доста под 1%. Данните на Имотека от началото на годината показват, че между 15-20% от покупките на жилища в София са с цел инвестиция.
Осезаемо навлизане на платформите за краткосрочно отдаване се наблюдава през последните 2 години заради по-сериозното присъствие на нискотарифните авиокомпании у нас. Увеличаващият се туристически поток неминуемо разшири възможностите на пазара за по-висока възвръщаемост на инвестицията в имот. Интересът на туристите, а оттам и на клиентите, планиращи подобна покупка се ограничава до централните райони на столицата - около бул. „Витоша“, НДК, Петте кьошета, площад „Света Неделя“, бул. „княз Александър Дондуков“. В останалите квартали подобно отдаване не би било успешно. Поради тази причина над 60% от закупените имоти за отдаване под наем в Центъра се реализират краткосрочно.
Въпреки по-високата доходност не са единици случаите, в които наемодателите се отказват от използването на онлайн платформи и се преориентират към дългосрочното отдаване. Основни причини за това са бързата амортизация на имота, разходите по поддръжка и почистване, както и липсата на свободно време за организацията на процеса.
Купувачите, които предпочитат дългосрочното отдаване, се съобразяват с локацията, перспективата на квартала и бюджетите си. Манастирски ливади предлага добри възможности за инвестиция в имоти заради големия избор от новопостроени жилища на достъпни цени. Имотека работи успешно по няколко проекта в квартала - Green Residence, Eлизиум, както и най-новия – MONA, който е в начален етап на строителство. В Green Residence и Елизиум вече част от апартаментите успешно се отдават под наем.

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.