Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник
  • За професионална консултация
  • Обадете се
0889 70 70 70

Значението на цветовете – в помощ при вземане на интериорни решения

A A A

Употребата на различните цветове е много повече от мода или просто естетика. Всеки нюанс от палитрата си има свое собствено излъчване, значение, провокира разнообразни усещания. Чрез подходящите цветове в помещението бихте могли да повишите концентрацията си, да се почувствате по-спокойни или по-лъчезарни. В следващите редове ви разкриваме магията на цветовете.

1. Червено/ Импулсивност

Червеното е най-интензивният сред цветовете. Свързва се със страстта, любовта и импулсивността. Увеличава напрежението в мускулите, превъзбужда. Това е цветът на жизнеността и на действието. Ако се използва за малки елементи в помещението, разпръсква голямо количество топлина.

2. Розово/ Сладост

Розовото е най-нежният нюанс, чийто първоизточник е червеното. Това е цветът на любовта, на романтиката, нежността и женствеността. Също така създава комфорт, провокира спокойствие.

3. Оранжево/ Ентусиазъм

Оранжевото е нажежен, пламтящ, искрящ цвят. Стимулира движението и забавлението. Но се свързва и със сигурност, с доверие. Подходящ е за помещения, където се работи в екип, защото подтиква хората към взаимодействие и комуникация.

4. Жълто/ Сияние

Жълтото е слънчевият цвят. Носи радост, създава добро настроение. Прави ни по-бодри и енергични. Стимулира мисловната дейност и креативността. Също така би могъл да се нарече детски, безгрижен цвят. Внася лекота в ежедневието.

5. Синьо/ Умиротворение

Синьото е цвят, който отваря съзнанието, зарежда със спокойствие, умиротворява. Помага ни да сме по-търпеливи, да действаме по-мъдро. Синьото комбинира в себе си два от елементите, които подхранват живота – въздуха и водата. Затова и се свързва с дълбочина, стабилност, истинност. Провокира още доверие, лоялност и увереност.

6. Зелено/ Лековитост

Зеленото е успокояващ цвят, който ни помага да си отпочиваме по-добре. Носи ни спокойствие, сигурност и надежда. Това е цветът на природата и се свързва с хармоничност, стабилност и свежест. Зеленото е най-лесният за възприемане от очите цвят, а също и най-облекчаващият ги след натоварване.

7. Лилаво/ Мистерия

Лилавият цвят разгръща креативността до краен предел. Смекчава тъгата, фобиите и страховете. Асоциира се с интуитивното, с мистичното и духовното, с влиянието на емоциите. Лилавото е комбинация от стабилността на синьото и енергията на червеното. Също така символизира власт, благородство, амбиция и лукс.

8. Черно/ Елегантност

Черното демонстрира могъщество и стил. Препоръчително е обаче да се използва в малки количества в интериора – за декорация например. В противен случай абсорбира светлината и ни потиска, създава нуждата от допълнителни осветителни тела.

9. Бяло/ Невинност

Бялото се свързва с невинност, чистота и смирение. Носи позитивна енергия. Спокойно бихте могли да го използвате в големи количества при обзавеждането и декорирането на жилището. Колкото повече е, толкова по-силно е усещането за дълбочина и простор. Освен това е модерен и стилен цвят.

 

Здравейте,
Моята ИМОТЕКА ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моята ИМОТЕКА” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


На посочения email адрес ще получите линк и инструкции за смяна на паролата.